Útmutató


A térképre üres, vagy erősen alulhasznosított épületekről és telkekről várunk minél szélesebb körű információkat és képeket. A térképnek nem célja az egyedi lakások vagy üzlethelyiségek gyűjtése. 

A bejegyzés akkor válik leggyorsabban láthatóvá a térképen, ha az ingatlan egyértelműen és elsőre beazonosítható, a megadható legfontosabb információk (cím, leírás, kategória) ki vannak töltve, illetve az üresség aktuális fotóval, esetleg újságcikkekkel van alátámasztva.


1. A nyitóoldalon kattintson a BEJELENTÉS KÜLDÉSE oldalra. 

2. Jelölje az ingatlan helyét a térképen (a térkép alatti mezőbe írja be az ingatlan címét, vagy manuálisan helyezze a térképre.) 

3. Töltse ki az ismert adatokat az űrlapon és töltsön fel képet az ingatlanról. 

4. Mentse el jelentését, a szerkesztők igyekeznek minél hamarabb jóváhagyni azt! Feltöltés előtt kérjük, olvassa el részletes útmutatónkat!


Cím


Itt a kerület, utca és házszám megadását várjuk, de kiegészíthető az ingatlan közbeszédben elterjedt nevével, jellemző egykori funkciójával. Példa: 13. ker., Meder utca 9., volt Hajógyári csarnok

Leírás


Itt megadhat minden olyan információt, amit fontos lehet tudni az ingatlanról: az épület történetétől kezdve, az üressé válás okán és a részletes állapot leíráson át online források megjelöléséig.

Dátum és Idő


Itt a bejegyzés ideje fog megjelenni, ami azért fontos, hogy lehessen tudni, mikor volt utoljára frissítve, mennyire naprakészek az információk.

Kategóriák


A LAKATLAN-on üres városi épületeket és telkeket egyaránt gyűjtünk. Az épületek kategórián belül az eredeti funkciót vagy funkciókat is megjelölheti (egyszerre akár többet is).

Helyrajzi szám


A helyrajzi szám (hrsz) az ingatlanok nyilvántartási száma, amely alapján azokat egyértelműen be lehet azonosítani. A helyrajzi számot sokszor meg lehet találni a helyszínen vagy online, meg lehet érdeklődni az illetékes Földhivatalnál, és műemlék esetén a www.muemlekem.hu oldalon is meg lehet találni.

Tulajdonos


Itt megjelölheti, milyen típusú tulajdonban van az ingatlan: magán (magánszemély vagy szervezet) / állami /önkormányzati) / egyházi / vegyes.

Állapot


Az állapot (kiváló / jó / közepes / rossz / életveszélyes) kiválasztásával hozzávetőleges információt adhat az épület fizikai állapotáról. Ezt részletesen a Leírás mezőben tudja kifejteni.

Üresség mértéke


Itt megadhatja, hogy a jelentett ingatlan teljes egészében (teljesen) vagy csak részben áll üresen, alulhasznosított (részleges). Ezt részletesen a Leírás mezőben tudja kifejteni.

Műemléki védelem alatt?

Amennyiben az épület műemléki védelem alatt áll, itt jelezheti. Ez ellenőrizhető a www.muemlekem.hu oldalon. Az ott talált információk hasznosak lehetnek a bejegyzésnél (helyrajzi szám, építés éve, tervező, állapot stb.).

Szintek száma

Itt megadhatja, hogy az épület földszintes / 1 emelet / 2 emelet vagy több mint 2 emelet magas. Ezt részletesen a Leírás mezőben fejtheti ki.

Alapterület

Az üres területek pontos vagy hozzávetőleges alapterülete négyzetméterben.

Környék, közlekedés, infrastruktúra


Itt írhat a környék általános jellemzőiről, a közvetlen környezetben található intezményekről, szolgáltatásokról, parkokról stb. és a tömegközlekedési, parkolási lehetőségekről, bicikliutakról, biciklitárolási lehetőségekről. Ide kerülhetnek továbbá az épület infrastruktúrájáról szóló információk (közművesítettség stb.)

Ideiglenes használat


Ha tudomása van egykori vagy jelenlegi ideiglenes, az eredeti funkciótól eltérő használatról, itt jelezheti.