Rólunk

A Lakatlan közösségi térkép egy politikailag és kereskedelmileg független, közösségi alapon működtetett, nyitott hozzáférésű térkép. Célja a kihasználatlan budapesti épületek és telkek láthatóvá tétele. 

A Lakatlan térkép a KÉK Kortárs Építészeti Központ Lakatlan projektjének kezdeményezése, melyről a lakatlan.kek.org.hu oldalon olvashat.MITŐL KÖZÖSSÉGI?


A térképre bárki feltölhet információkat és képeket olyan üres épületekről és telkekről, melyek szemmel láthatóan és régóta használaton kívül vannak. A térkép lehetővé teszi, hogy a kihasználatlanság esetleges okait, az időközben bekövetkezett változásokat, terveket megosszuk egymással.


Mielőtt egy bejegyzés megjelenne a térképen, a szerkesztőknek jóvá kell hagyniuk a bejegyzést, hogy minimalizálják a téves információk arányát és kizárják a személyiségi jogokat sértő adatokat. A munkának ezen része is önkéntes alapon szerveződik, melyhez folyamatosan várjuk a jelentkezéseket a lakatlan@kek.org.hu címre.


MILYEN BEJELENTÉSEKET VÁRUNK?


A térképre üres, vagy erősen alulhasznosított épületekről és telkekről várunk minél szélesebb körű információkat és képeket. A térképnek nem célja az egyedi lakások vagy üzlethelyiségek gyűjtése. A bejegyzés akkor válik leggyorsabban láthatóvá a térképen, ha az ingatlan egyértelműen és elsőre beazonosíthat, a megadható legfontosabb információk (cím, leírás, kategória) ki vannak töltve, illetve az üresség aktuális fotóval, esetleg újságcikkekkel van alátámasztva.


Feltöltés előtt kérjük olvassa el részletes útmutatónkat!


MI A CÉLUNK?


❶ A megüresedő ingatlanok sorsáról való gondolkodás és párbeszéd elindítása.

❷ Egy független, közösségi alapon létrejött tudástár létrehozása, mely átláthatóságot teremt és eszközül szolgálhat az üres ingatlanok újfajta hasznosításának módjaihoz.

❸ Olyan konstruktív, legálisan kivitelezhető ötletek létrejöttének, áramlásának és megvalósulásának elősegítése, melyek a kihasználatlan városi terek lehetséges használataira nyújtanak megoldást.

❹ A lakókörnyezetről való felelős, tudatos gondolkodás ösztönzése.


A közép-európai térség városainak poszt-szocialista, poszt-indusztriális, illetve válság-okozta átalakulása az ingatlanok nagyarányú megüresedésével járt. Az elhagyott városi terek jelenléte általában egy-egy környék leértékelődését is maga után vonja. Ezekről az épületekről és telkekről - részben a források szűkössége miatt - még senki sem készített átfogó leltárt, ám számuk láthatóan egyre növekszik. Eközben sokan keresnek áron alul bérelhető irodákat, alkotóműhelyeket, kereskedelmi és lakótereket ideiglenes használatra. A lehetőségek és igények ezen találkozási pontján született meg a LAKATLAN közösségi térkép ötlete.


A térkép a problémára adható komplex megoldás egyik eleme, melynek segítségével a városlakók összegyűjthetik a lakóhelyükön található üres ingatlanokat. Ezeket bárki egyszerűen és közvetlenül feltöltheti a térképre, különböző szempontok szerint kategorizálhatja és adatokat rendelhet hozzá. Az így létrejövő szabad hozzáférésű információk eszközt nyújthatnak és ösztönözhetik az olyan az ötletek a megszületését, cseréjét és megvalósulását, melyek az üres városi terek létére nyújtanak választ. A térkép formátum amellett, hogy könnyen használható és értelmezhető, láthatóvá és kézzelfoghatóvá teszi többek közt a probléma mértékét, az üres ingatlanok területi eloszlását és sokféleségét.